تمامی مراحل پایان نامه نویسی پس از انتخاب استاد راهنما باید بر اساس مجموعه ای از اصول علمی و نگارشی پیش بروند. در صورتی که با اصول و قواعد علمی نگارش پایان نامه آشنایی نداشته باشید زمان خود را از دست خواهید داد و به نتیجه مطلوب نیز دست نخواهید یافت. در ادامه با مراحل پایان نامه نویسی به صورت کامل و جامع آشنا خواهیم شد.
مراحل پایان نامه نویسی و اصول آن ها
مهمترین مرحله تحصیلات دانشگاهی ارائه پایان نامه است. مراحل پایان نامه نویسی دارای قواعد و اصول مهمی هستند که برای موفقیت و کسب نمره مطلوب در این زمینه بهتر است با تمام این قواعد آشنایی داشته باشید. در تمامی مقاطع تحصیلی دانشجویان باید در رابطه با یکی از موضوعات مربوط به رشته تحصیلی خود پژوهشی علمی انجام دهند.
انتخاب موضوع از مراحل پایان نامه نویسی
دانشجو در این مرحله از مراحل پایان نامه باید نهایت دقت خود را به کار گیرد تا موضوعی مناسب با علاقه و امکانات دانشگاه انتخاب نماید. دانشجو پس از این که هماهنگی های لازم را با استاد راهنما انجام داد می تواند موضوع مورد نظر خود را انتخاب نماید. موضوع پایان نامه اکثر اوقات توسط استاد راهنما انتخاب می شود البته گاهی اوقات انتخاب موضوع به عهده خود دانشجو خواهد بود. در صورت انتخاب موضوع نامناسب برای پایان نامه دانشجو با مشکلات مختلف بسیار زیادی مواجه خواهد شد. از این رو همواره توصیه می شود در انتخاب موضوع پایان نامه نهایت دقت خود را به کار گیرید.
نگارش پروپوزال
از دیگر مراحل پایان نامه می توان به نگارش پروپوزال اشاره کرد. پس از این که موضوع پایان نامه انتخاب شد، روند کلی تحقیق به صورت کتبی در پروپوزال مشخص خواهد شد. پروپوزال خود شامل موارد زیر می شود:
بیان مسئله
در این بخش از مراحل پایان نامه نویسی موضوع پژوهش باید به صورت کامل و جامع تشریح شوید و جنبه های مجهول پژوهش که به تحقیق نیاز دارند باید معرفی و بیان شوند.
ضرورت انجام پژوهش
خلا تحقیقاتی باید به صورت کامل بیان شود و فواید انجام این پژوهش نیز باید مورد بررسی قرار گیرند. در این بخش برای انجام پژوهش باید دلایل و توجیه علمی ارائه گردد.
مرور ادبیات
مختصری از تحقیقات گذشته در رابطه با موضوع پژوهش شما باید در این بخش بیان گردد. فاکتورهای مشخص کننده روند تحقیقات نیز باید در مرور ادبیات از منابع مختلف استخراج گردد.
بیان هدف از انجام پژوهش از مهمترین مراحل پایان نامه نویسی
در این مرحله از مراحل پایان نامه نویسی یافته ها و اهداف کاربردی پژوهش که برای دستیابی به آن ها تلاش می شود باید بیان شوند.
سوالات تحقیق
نقاط مبهم و سوالات پژوهش که در طول مراحل پایان نامه باید پاسخ داده شوند در این بخش بیان خواهند شد.
فرضیه های تحقیق
نکات ثابتی که تحقیق بر اساس آن ها انجام می گیرد در این بخش باید مشخص گردند.
روش تحقیق
در این بخش مواد، تجهیزات، استانداردها و منابع مورد استفاده در پژوهش بیان خواهند شد.
متغیرهای مورد بررسی
پارامترهایی که در طول مراحل پایان نامه نویسی تغییر می یابند در این بخش مشخص خواهند شد.
ارائه شرح انجام پژوهش از دیگر مراحل پایان نامه نویسی
روش انجام پژوهش که ممکن است مطالعه کتابخانه ای، آزمایش و یا شبیه سازی باشد در این بخش بیان خواهد شد.
روش ها، ابزار تجزیه و تحلیل داده ها
نرم افزارها، روش های مطالعاتی، جمع آوری و دسته بندی اطلاعات در این بخش بیان خواهند شد.
در پروپوزال نویسی که یکی از مهمترین مراحل پایان نامه نویسی است موارد دیگر همچون زمان انجام تحقیق باید مشخص گردند. نگارش پایان نامه ممکن است 4 ماه تا 1 سال طول بکشد. لازم به ذکر است که زمان مجاز برای نگارش پایان نامه دکترا 2 سال است. پس از تکمیل پروپوزال با هماهنگی استاد راهنما در سایت آموزش دانشگاه ثبت می گردد. پس از بررسی پروپوزال در کمیته پژوهش دانشکده، پروپوزال نوشته شده ممکن است تایید و یا رد شود. در صورت عدم تایید پروپوزال، باید آن را اصلاح کرده و دوباره به آموزش ارائه دهید.
انجام آزمایش و شبیه سازی از دیگر مراحل پایان نامه نویسی
یکی دیگر از مهمترین مراحل پایان نامه انجام آزمایش و شبیه سازی است. پس از این پروپوزال تایید شد دانشجو باید فعالیت علمی خود در رابطه با پژوهش را آغاز کند. در صورت آزمایشگاهی بودن موضوع، دانشجو باید آزمایشات لازم را در آزمایشگاه انجام دهد. در صورت شبیه سازی بودن پایان نامه، گاهی اوقات اطلاعات به صورت کتابخانه ای جمع آوری خواهند شد. گاهی اوقات برخی موارد نگارش پایان نامه به مرحله آخر موکول می شوند که با معایب زیادی همراه هستند. رعایت مراحل پایان نامه نویسی باعث ایجاد نظم و پیوستگی در پایان نامه خواهد شد. در صورتی که موکول کردن نگارش پایان نامه به ماه های آخر کیفیت کار را کاهش خواهد داد و ممکن است با کمبود وقت مواجه شویم.
نگارش پایان نامه از مهمترین مراحل پایان نامه نویسی
پس از این که اطلاعات مورد نیاز را از طریق آزمایشگاه و شبیه سازی جمع آوری شد، نگارش پایان نامه آغاز خواهد شد. در هر مقطع تحصیلی که هستید پایان نامه شما باید دارای بخش های زیر باشد:
چکیده
در چکیده پایان نامه خود باید پایان نامه خود را در حد یک پاراگراف توضیح دهید. همچنین مختصری از موضوع پایان نامه و روند انجام آن باید در چکیده موجود باشد و سپس به بیان یافته های خود بپردازید. همواره توصیه می شود بهترین یافته های پژوهش خود را در این بخش بیان نمایید تا خواننده تمایل به مطالعه پایان نامه شما پیدا کند. همواره توصیه می شود در این بخش از داده های عددی و مقایسه ای خود استفاده نمایید.
فهرست مطالب
تیترها در این بخش باید به صورت فصل بندی شده بیان شوند. این نکته را به خاطر داشته باشید که شماره گذاری و لینک دهی به صفحات مطالعه پایان نامه را آسان خواهد ساخت. در اکثر دانشگاه ها دانشجو ملزم به آوردن فهرست تصاویر و جداول پس از فهرست مطالب خواهد بود.
تقدیر و تشکر
در این بخش دانشجو می تواند فعالیت علمی خود را به افراد خاص تقدیم کند. همچنین امکان تشکر از خانواده، همکاران علمی و اساتید در این بخش برای دانشجو وجود دارد.
پس از نگارش پنج فصل پایان نامه نوبت به اضافه کردن پیوست و رفرنس می رسد که از مهمترین مراحل پایان نامه نویسی محسوب می شوند. در مرحله بعد باید چکیده انگلیسی آورده شود و به قالب بندی پایان نامه بپردازید. پس از ثبت پایان نامه نیز نوبت به دفاع از آن می رسد که به عنوان یکی از مهمترین مراحل پایان نامه شناخته می شود.
در صورتیکه نیاز به راهنمایی بیشتر در مورد انجام پایان نامه دارید می توانید با ما تماس بگیرید.