در فضای علمی و آکادمیک نیاز است تا فعالیت های ما ثمره ارزشمند و قابل ارائه ای داشته باشد. به همین منظور است که دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکتری نیاز دارند تا پایان نامه تالیف کنند و به دانشگاه ارائه کنند. از این طریق است که می توانند با دفاع از تز خود مدرکشان را بگیرند. حتی در بعضی رشته ها در مقطع کارشناسی نیز نیاز به تالیف پایان نامه وجود دارد. پایان نامه یک مقاله علمی مفصل محسوب می شود و تمام قواعدی که برای تالیف و نگارش مقالات علمی وجود دارد در پایان نامه یا تز نیز باید رعایت شود. در این مقاله تلاش می کنیم تا راجع به ساختار پایان نامه صحبت کنیم و نکات مربوطه را ذکر کنیم.
ساختار پایان نامه به صورت کلی
همان طور که گفتیم هر پایان نامه یک مقاله مفصل است. در این جا اجزای این محتوای علمی را عنوان می کنیم:
- صفحه عنوان
- سپاسگزاری
- چکیده
- فهرست مطالب
- فهرست اشکال و نمودارها
- لیست اختصارات
- واژه نامه
- مقدمه
- بررسی چارچوب نظری بحث
- روش شناسی
- نتایج
- بحث و گفت و گو
- نتیجه گیری
- لیست مراجع
- ضمائم
البته این موارد گفته شده ساختار پایان نامه را به طور کلی نشان می دهند و نمی توانند برای همه پایان نامه ها به کار بروند. شما باید بسته به رشته، مکان، موضوع و روش خود این عناوین را به کار ببرید یا تعییر دهید.
از سویی این ترتیب نیز ممکن است متغیر باشد. ممکن است در کشور یا رشته ای متفاوت، قالب اصلی و چینش اولیه موارد جور دیگری ذکر شده باشد. بنابراین توجه کنید که نکات تخصصی را راجع به رشته خود کسب کنید و با آن روش پیش بروید.
بررسی برخی از اجزای این محتوای علمی
- صفحه عنوان
صفحه اول در ساختار پایان نامه شما باید حاوی اطلاعات زیر باشد:
عنوان پایان نامه، نام، گروه، موسسه، دوره تحصیلات و تاریخ ارسال.
توجه کنید که این قالب باید با توجه به فرم دانشگاه تنظیم شود.
- چکیده
چکیده پایان نامه شما در حدود صد و پنجاه تا سیصد کلمه خواهد بود و باید کلیت مطالب خود را در آن بیان کنید. حتی نتیجه گیری شما باید کوتاه و واضح عنوان شود. در واقع این چکیده می تواند معرفی نامه مقاله شما باشد.
- فهرست مطالب
در این بخش از ساختار پایان نامه باید تمام عناوینی که پیش از این ذکر شد را به همراه شماره صفحه بیاورید. خب طبیعتا این بخش برای خواننده کار را راحت می کند و ضمنا می توانند حجم پایان نامه را در یک نگاه به مخاطب نشان دهد. توجه کنید که این کار را به راحتی می توانید در تنظیمات ورد انجام دهید و نیاز به محاسبه و نوشتن دستی نیست.
- مقدمه
در مقدمه هدف و موضوع خود را بیش از پیش توضیح می دهید. در اینجا شما مجال آن را دارید تا خواننده را جذب مطالب خود کنید. خواننده باید پس از اتمام این بخش از پژوهش شما احساس رضایت داشته باشد و اهمیت آن را دریابد.
- روش شناسی
در این قسمت روش هایی که از آن طریق به نتایج خود رسیده اید را عنوان می کنید. توجه کنید که این روش ها باید با موضوع شما سازگار باشند و بهترین و دقیق ترین نتیجه را کسب کنند. سعی کنید تا حد ممکن روش خود را به دقت توضیح دهید تا جای ابهامی برای مخاطب باقی نماند.
- نتایج
می توان گفت یکی از اصلی ترین بخش های پایان نامه شما همین بخش است. شما هر آن چه تحقیق و پژوهش داشته اید بیان می کنید تا به این برسید و نتایج این پایان نامه را عنوان کنید. سعی کنید از تفاسیر ذهنی دوری کنید و با شواهد علمی خود پیش بروید.
- بحث و گفت و گو
در این قسمت می توانید ارتباط و پیامد های نتایج خود را در رابطه با سوالات تحقیق کشف و نتایج را به تفصیل تفسیر کنید. در واقع باید اصل کلام خود را در این قسمت به مخاطب منتقل کنید.
- نتیجه گیری
اما بخش دیگری نیز د ساختار پایان نامه وجود دارد که شما می توانید کوتاه تر نتایج کار را بگویید و در ضمن آنچه به علم افزوده اید را گوشزد کنید.
- فهرست مراجع
باید همه منابع و مراجع خود را در پایان مقاله جمع آوری کنید و عنوان کنید. این کار نظم خاصی دارد. فهرست را بر اساس نام خانوادگی نویسندگان آثار ترتیب بدهید. سپس نام کوچک و بعد نام اثر را بیاورید. بعد از آن نیاز است تا باقی اطلاعات اثر مانند سال چاپ و تعداد چاپ را بیاورید. در مقالات فارسی باید ابتدا مراجع و منابع فارسی را عنوان کنید و در ادامه منابع انگلیسی را به همان ترتیب ذکر کنید.
نکاتی دیگر برای ساختار پایان نامه
بعد از نوشتن پایان نامه توجه داشته باشید تا ویرایش و تصحیح ساختار پایان نامه را به دقت و درستی انجام دهید.
این ویرایش در چند سطح انجام می شود که باید به همه آن ها توجه کنید. در گام اول غلط های دستوری یا املایی را از متن خود بزدایید. همیشه سعی کنید جملات خود را در عین سادگی و صراحت بیان کنید چرا که شما در حال انجام یک کار علمی هستید و علم نیاز به وضوح دارد.
سپس غلط های قالب متن را از بین ببرید. سعی کنید با توجه به قالب مدنظر برای پایان نامه خودتان همه بخش ها را چک کنید و ایرادات را از بین ببرید.
به فونت و مکان کلمات و عناوین دقت کنید و در نهایت غلط های احتمالی در محتوای خود را از بین ببرید. می توانید برای این کارها متن خود را به ویراستار بسپارید تا از صحت متن مطمئن شوید.
در این مقاله تلاش کردیم تا راجع به یک سند مهم آکادمیک یعنی پایان نامه و ساختار پایان نامه صحبت کنیم. از اجزای مختلف یک پایان نامه به طور کلی گفتیم و تلاش کردیم بعضی از این بخش ها را توضیح دهیم. علاوه بر این به ویرایش و تصحیح پایانی اشاره کردیم. امیدواریم که راهنمای خوبی در این باره ارائه داده باشیم و شما بتوانید مقاله ای مطلوب و درخور به عنوان پایان نامه یا تز خود ارائه دهید. برای شما آرزوی موفقیت و بهروزی می کنیم. اگر احتیاج به مشاوره بیشتری در این زمینه دارید می توانید از طریق ثبت سفارش انجام پایان نامه با همرا پژوه در ارتباط باشید.
سلام
ممنون از مطلب مفید و کاربردی تون
خواهش می کنم.موفق باشید
سلام
من چه جوری می تونم از پایان نامه م یه مقاله استخراج کنم؟
لطفا جهت راهنمایی از طریق صفحه سفارشات با ما در ارتباط باشید.